Co zamiast teflonu
Biznes i gospodarka

Co zamiast teflonu?

Wynalezienie teflonu było prawdziwą rewolucją w branży gastronomicznej. Jednak tworzywo to budzi też wiele kontrowersji, a na jego temat krąży wiele mitów – m.in. w kontekście jego szkodliwości. Codzienne użytkowanie teflonu jest całkowicie bezpieczne, jeśli przestrzegamy kilku zasad. Poza tym na rynku są dostępne też różne alternatywy dla powłok teflonowych.

Od połowy XX wieku teflon jest stosowany jako powłoka w patelniach, wokach, garnkach, tosterach, gofrownicach, blachach do pieczenia i przyborach kuchennych. Z biegiem czasu został udoskonalony i bardziej odporny na uszkodzenia, zarysowania i odpryskiwanie.

Są jednak sytuacje, w których teflon może faktycznie być szkodliwy dla zdrowia. Podobno zarysowana patelnia teflonowa staje się rakotwórcza, a podgrzewana powłoka z tego materiału wydziela trujące opary.

Wpływ teflonu na zdrowie

Uważa się, że teflon jest bezpieczny dla zdrowia, co dowiedli eksperci w badaniach toksykologicznych. Co ważne, nie jest też rakotwórczy ani genotoksyczny, nie pobudza układu immunologicznego ani nie wywołuje reakcji alergicznych.

Trzeba jednak pamiętać, że maksymalna temperatura, do której akcesoria z powłoką teflonową można podgrzać, to 250 st. C. Powyżej tej temperatury wydzielają się toksyczne gazy, szkodliwe dla naszego zdrowia. Zagrożenie zdrowotne wiąże się z używaniem porysowanych patelni z uszkodzoną powłoką teflonową.

Poza tym każda powłoka teflonowa zużywa się po pewnym czasie użytkowania. Drobne odpryśnięcie teflonu to sygnał sugerujący konieczność wymiany sprzętu na nowy. Gdy odpryskuje i łuszczy się, należy wymienić patelnię na nową lub poddać jej powłokę renowacji – takie usługi to specjalność firmy Nelvi Gastro.

Jakie powłoki zamiast teflonu?

Nie trzeba rezygnować z używania patelni teflonowych i innych przyborów kuchennych z elementami wykonanymi z tego materiału, ale nie powinno się ich przegrzewać. Można też wybrać inne, bezpiecznie, rozwiązania. W ofercie Nelvi Gastro są różne powłoki, które będą świetną alternatywą dla teflonu – jak m.in. powłoki z serii Vitaflon ®, non-stick Professional czy non-stick Ceramic.

Powłoki z serii Vitaflon® to dobry wybór ze względu na ich odporność na wysokie temperatury, długą żywotność, Nieprzywieralność i wytrzymałość. Seria non-stick Professional została opracowana do naczyń gastronomicznych, których temperatura pracy nie jest wyższa 260°C. Można na nich smażyć bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością. Seria non-stick Ceramic wyróżnia się wysoką wytrzymałością mechaniczną i może być nagrzewana do maks. 360 °C.